Kenapa Protein Tumbuhan Khasnya Kacang Soya NONGMO Perlu Jadi Pilihan Utama Kita?

Sharing saya hari ni kita akan tahu kenapa sebenarnya protein tumbuhan adalah lebih baik dari protein haiwan? Saya akan buat perbandingan antara protein yang berasaskan tumbuhan dan protein yang berasaskan haiwan.


Kenapa kita perlu pilih protein yang berasaskan tumbuhan ?


Terdapat pelbagai jenis sumber protein dari haiwan contohnya daging, kambing, telur, tenusu dan sebagainya. Ada banyak jenis dan sumber protein dari haiwan yang kita makan setiap hari dan sumber haiwan ini juga berisiko tinggi dengan bahan kimia.


Sumber protein paling murah, ada macam-macam bahan kimia

Contoh ayam (dalam gambar) sebenarnye ayam zaman sekarang ni dah tak sama dengan ayam zaman dulu-dulu, tengok ayam kampung yang paling-paling pun cuma makan dedak, ada ke yang gemuk macam ayam daging ni? Tak ada kan?

Jadi kalau kita punya lah yakin jaga makan cukup protein, sebenarnya sumber protein tulah yang ada macam-macam bahan kimia. Gerun kan?

Kenapa ayam daging gemuk sangat?


Sebab pertama :- suntikkan hormon petumbuhan tujuan untuk nak bagi ayam tu besar dengan lebih cepat. Walaupun pada asalnya secara azalinya ayam ni belum cukup matang pun lagi.

Sebab Kedua :- Ayam diberikan suntikkan hormon tambah daging, supaya ayam ni memiliki tumbesaran dengan size yang besar, dia ayam jadi banyak, penjual pun dapat profit yang banyak dengan lebih cepat.

Kan size ayam yang besar laaagii kita suka makan kan..tapi kesan disebaliknya boleh bahayakan diri kita. Haa baca sampai habis untuk tahu kenapa ia berisiko kepada tubuh kita

Sebab Ketiga :- Suntikkan untuk antibiotik. Fungsinya supaya ayam tak kene jangkitan dan lebih mudah untuk pembekal menjual ayam mereka tanpa perlu hadapi kerugian dengan masalah ayam yang kerap sakit.

Jadi di sini kita dah tahu yang suntikkan hormon ni dah ada dalam ayam dan setiap hari kita makan hormon-hormon ni. Bayangkan sejak bila laa entah kan kita dah banyak consume hormon suntikkan ni dalam badan kita melalui ayam yang kita makan setiap hari.

Risiko Penyakit


Kebanyakkannya protein haiwan ni tinggi kandungan lemak nya dan juga tinggi kandungan kolestrolnya, jadi ini jugak akan mengakibatkan risiko  yang lebih tinggi untuk penyakit jantung, penyakit hati dan pelbagai lagi penyakit yang kita boleh dapat.


Protein Haiwan Vs Protein Tumbuhan, Mana Yang Lebih Baik?


Pilihan peganti kepada protein haiwan ni, kita boleh ambil protein tumbuhan. Tapi untuk dapatkan protien tumbuhan ni kita perlu ambil make sure yang protein tumbuhan itu lengkap dengan keperluan badan kita.

Contohnye tumbuhan yang sangat bagus untuk keperluan Asid Amino yang tepat adalah kacang soya. Kacang soya ni mengandungi 9 Asid Amino perlu untuk badan & apa yang dimiliki oleh Asid Amino kacang soya itu sama dengan protein haiwan.

Maksudnya di sini --> KUALITI ITU SAMA, tapi bezanya untuk kacang soya dalam protien tumbuhan TIDAK ADA LEMAK & KOLESTROLManakala dalam protein tumbuhan, kebaikkan yang ada padanya TIDAK ADA DALAM PROTEIN HAIWAN seperti contoh Isoflavon

Bercakap tentang asid amino , okeh..badan kita ni boleh hasilkan 11 jenis asid amino dengan sendiri dan kita perlu juga dapatkan 9 asid amino daripada keperluan diet harian..Apa jadi kalau kita tubuh tak dapat asid amino yang lengkap? 

Kalau kita tak dapat asid amino yang lengkap dalam badan kita, badan tak dapat hasilkan apa yang perlu oleh protein

Haa jelas kan so far..okeh esok saya share kepentingan Soya Non Gmo ini kepada tubuh badan kita pulak.

So stay tune yeh!😃



-----------------------------
Untuk order Soya Shaklee??
Contact/Whatsapp 'Nak Esp' ke 0197731060
















You Might Also Like

0 comments